Yasemin
Ekim 2, 2022Yer Elması
Ekim 2, 2022Mersingiller familyasından, uluslararası olarak ise pimenta racemosa olarak anılan yenibahar bitkisi, mutfaklarımıza en çok baharat haliyle konuk oluyor. Çok zengin bir aroması olduğu için yenibahar bitkisi “tüm baharatlar” olarak da anılır. Özellikle Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetiştirildiği bilinen yenibahar bitkisi, tropikal iklime sahip bölgelerde kolayca yetiştirilebiliyor.
Yenibahar bitkisi tüm yıl boyunca hiç yapraklarını dökmediği için kolayca tanınabiliyor, tohumları olgunlaşmadan toplanıp kurutularak baharata dönüştürülüyor. Güvenilir aktarlardan ya da marketlerin ilgili reyonlarından yenibahar baharatını temin etmek mümkün oluyor.
Yenibaharın faydaları nelerdir?
Yenibahar antiseptik ve antioksidan özellikler gösteren bir bitki olduğundan tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor.
· Vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
· Hazmı kolaylaştırıcı bir etki oluşturduğundan yemeklere bu amaçla da sık sık ekleniyor.
· Aynı şekilde yenibahar gaz giderici bir etki oluşturuyor, sindirimi rahatlatıyor.
· Bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek olan yenibahar, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi sindirim sebepli birçok soruna da çözüm oluyor.
· İçeriğimdeki potasyum sayesinde kan dolaşımının sağlıkla devam etmesini sağlıyor.
· Bu etkisiyle yenibahar, kan basıncının da düzenlenmesine destek oluyor.
· Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor.
· Antiseptik özellikleri sebebiyle diş sağlığını da destekleyen yenibahar, özellikle bakteri kaynaklı diş ve diş eti problemleri yaşayanlara yardımcı oluyor.
· Vücudun farklı yerlerinde oluşabilen iltihaplanmaların da daha hızlı iyileşmesine destek oluyor.
· Son olarak, yenibaharın eklem ağrılarına ve damar sertliğine de iyi geldiği söyleniyor.
Yenibahar nasıl kullanılır?
Aroması zencefil, tarçın, Hindistan cevizi ve karanfil gibi baharatlara benzeyen, bu zengin aroması sebebiyle ana yemeklerden tatlılara kadar birçok farklı tarifte kendine yer bulan yenibaharı nasıl kullanacağınızı bilemiyorsanız söz ettiğimiz şu tariflerde kullanarak işe başlayabilirsiniz:
Yenibahar ile köfte yapabilir, sarma ve dolma için hazırlayacağınız iç harca ilave edebilir, hemen hemen tüm et yemeklerinde bir baharat olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Köfte, pilav içi ya da diğer et yemekleri dışında yenibaharı farklı tariflerde değerlendirmek isterseniz hazırlayacağınız aşurelerin, cezeryelerin, kek ve kurabiye tariflerinin içine de yenibaharı bir baharat olarak gönül rahatlığıyla ilave edebilirsiniz. Yenibahar kendine has aromasını bu tariflere dahil ettiğinde mis kokulu lezzetler elde etmeniz işten bile değil.