Ispanak
Eylül 30, 2022İncir
Eylül 30, 2022Kendine has kokusu olan iğde, çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Ancak aktarcılarda ya da kuruyemişçiler de çoğu kişinin karşılaştığı dış görünüşü nedeniyle ön yargıyla yaklaştığı iğdenin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır.
Uzakdoğu ülkelerinde mucize besin olarak geçen iğde, azotu kökünde toplayabilme özelliğine sahiptir. En verimsiz toprakta bile yetişebilen iğde, doğa olaylarına karşı da oldukça dayanıklı bir ağacı vardır. Ülkemizde karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde görülür. İğde aynı zamanda kozmetik sanayisinde de kullanılır. Dalları dikenli olan ağacı 7 metreye kadar uzar.
- Böbrek hastalarına bolca tüketmeleri tavsiye edilir.
- Bunun dışında da ağızdaki bozuk tat ve bağırsak fonksiyonlarına da fayda sağlar.
- Çok güçlü bir vitamin ve mineral deposudur.
- Çiğ olarak yendiği gibi, çayı ve reçeli de yapılarak tüketilebilir.
İğdenin faydaları;
- Kış aylarında güçlü bir bağışıklık için uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Magnezyum bakımından zengin bir besindir.
- Uzakdoğu ülkelerinde cilt rahatsızlıkları için kullanılır. Aynı zamanda sinirleri yatıştırdığından çayı özellikle ara öğünlerden önce tüketilir.
- Mide kasını güçlendirerek çalışma fonksiyonunu artırır. Mide duvarındaki mukozun asitten etkilenmesini önleyerek öğütmesini destekler. Aşırı tüketildiğinde gaz yapabilir.
- Çiğ tüketildiğinde tükürük bezlerindeki enfeksiyonu temizler. Bu bakımdan da ağız içindeki bakterilerin sayısını azaltarak diş ve diş etini güçlendirir.
- Kuru iğde ve yaprağı beraber kaynatıldığında elde edilen çayı, kuru öksürüğü gidermede yardımcı olur.
- İğde çayı aynı zamanda sindirimdeki serbest radikalli hücreleri temizleyerek metabolizmayı hızlandırır. Bağırsaklardaki flora sayısını dengeleyerek ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Ayrıca sindirimin direncini hastalıklara karşı artırır.
- İçeriğinde yüksek miktarda omega 7 yağı barındırır. Bu yağ vücuttaki kolejanı artırmada etkilidir. Bu özelliği sayesinde cildin ve saç köklerindeki hücrelerin yenilenmesini sağlar.
- Karaciğerdeki toksinleri temizler. Kötü kolesterolü düşürerek damar sağlığını korur.
İğde nasıl tüketilir?
Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da yenilebilir. İçerinde unlu bir eti olan iğdeden reçel de yapılabilir. Aroması sayesinde kompostosu da yapılan iğde, Uzak doğuda çekirdeğinden çay yapılır. Eti ise kurutulup un haline getirilerek çeşitli yerlerde tüketilebilir. Bazı yerlerde içeriğindeki omega 7 yağı çıkartılarak cilt hastalıklarında kullanılır.
Saraçoğlu’ndan iğde kürü;
Tüm sindirimi temizleme de etkili olan iğde kürünün en önemli özelliği ise safra kesesindeki taşları düşürmede oldukça etkili bir doğal ilaçtır. Kaynamış suyun içerisine iğdenin kabuklarını açıp iç kısmını çekirdeği ile beraber ekleyin. 5 dakika kaynatın. Süzüp sabah aç karna bir bardak iğde çayı tüketilir. Kırkkilit bitkisini ise akşam yemeklerden 2 saat sonra bir tatlı kaşığını bir bardak kaynayan suya ekleyip 5 dakika daha kaynatıp süzüp içilmesi gerekir. Bu uygulama bir ay boyunca düzenli yapılması tavsiye edilir.