Dut
Eylül 29, 2022Ebegümeci
Eylül 30, 2022Düğünçiçeğigiller familyasına mensup olan bu bitkinin 400 civarı türü bulunmaktadır ve bu türlerin genel ismi düğün çiçeği olarak adlandırılır. Genel olarak Nisan, Mart ve Mayıs aylarında çiçek açan düğün çiçekleri yaz mevsimi süresince geniş alanlar kaplayıp koloniler oluştururlar. Nadir olarak Horozayağı diye isimlendirilen bir türü su içinde yetişmektedir. Düğün çiçeğine aynı zamanda “sarı ot” da denilmektedir. Düğün çiçeği , sarı (parlak) ve bazı zamanlar da beyaz çiçek açan, küçük ve üç parçalı yapraklardan oluşan yakıcı ve zehirli bir ottur. Hekimlikte nadir olarak kullanılır. Genelde “basur otu” diye bilinen türü kullanılmaktadır.
Yararları;
Yakıcı ve zehirli bir bitki olmasından ötürü hekimlikte kullanımı oldukça sınırlıdır. Romatizmaya iyi geldiği bilinir. Yine yukarıda da bahsetmiş olduğum ve en çok kullanılan türü olan “basur otu” türü basura karşı oldukça yararlıdır.
Kullanılışı;
Düğün çiçeğinin kullanılan yeri köküdür ve haricen kullanılmaktadır. Kavak merhemi ile beraber basura karşı yararlıdır. Çok zehirli bir bitki olmasından ötürü çayı vb. yapılıp içilmez, dahilen de kullanılmaz. Düğün çiçeğinin kullanımında dikkatli olunması gereklidir. Baş dönmesi, ishal ve kusma zehirlenme belirtileridir. Bu belirtiler görüldüğü takdirde derhal en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.