Stevia (Şeker Otu)
Ekim 14, 2024Bal ve Faydaları
Kasım 20, 2024Aronya Meyvesi Nedir?
Aronya meyvesi, gülgiller familyasına ait üzümsü meyveler grubuna ait, keskin tada sahip, çalı bitkisinin küçük ve koyu renkli bir meyvesidir. Kuzey Amerika’ya özgü bir meyve olan aronya aynı zamanda Avrupa’nın bazı bölgelerinde de yetişebilir.
Geleneksel tıpta özellikle Yerli Amerikalılar tarafından soğuk algınlığına karşı kullanılan aronya meyvesi bilimsel açıdan da birçok hastalığa karşı potansiyel bir güç olarak kabul edilir.
Aronya meyveleri, sahip olduğu bileşenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciğer ve nöron hasarını geri döndüren ya da daha ileri hasar oluşmasını önleyen etkilere sahip olabilir.
Bununla birlikte aronya meyvesi kan şekerini düzenleyerek diyabet kontrolü yapar, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur, böbrek ve karaciğer hastalıkları için potansiyel önleyici olmasıyla birlikte antikanser bir faydası söz konusudur.
Aronya Meyvesinin Besin Değeri Nedir?
Aronya meyvesinin tam besin değeri meyvelerin nasıl yetiştirildiğine ve hangi formda hazırlandığında bağlıdır.
Genel olarak 1/4 bardak kurutulmuş aronia meyvesinin besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori: 45
- Karbonhidratlar: 10 gram
- Yağ: 1 gramdan az
- Şeker: 3 gram
Bu değerlerin yanı sıra aronya meyvesi vitamin ve mineral bakımından da zengin kabul edilecek bir meyvedir. Aronya meyvesinde yer alan vitamin ve mineraller şöyledir:
- C vitamini
- Folat
- B Kompleks Vitaminleri
- Potasyum
- Kalsiyum
- Magnezyum
- Çinko
Aronya Faydaları Nelerdir?
- Antioksidan açıdan zengindir
Aronya meyvesi fenolik asit, antosiyanin ve flavanol içeren antioksidan grubu olan polifenol kaynağıdır. Bu sayede aronya meyvesi hücrelere serbest radikallerin yol açtığı hasarlara karşı korur.
- Aronya meyvesi bağışıklığı güçlendirir
Güçlü antioksidan içeriğiyle öne çıkan aronya meyvesi aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar.
- Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur
Antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan aronya meyvesi kan akışını iyileştirerek kalp sağlığını destekler ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir rol üstlenir.
- Aronya metabolik bozukluğa iyi gelir
Aronya meyvesi metabolik bozukluk sendromuna, antioksidan etkileri sayesinde iyi gelir.
- Diyabeti kontrol eder
Kan akışını iyileştiren, kan şekerini dengeleyen, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürmeye yardım ederek diyabet hastalığını kontrol edebilir.
- Aronya meyvesi sindirim sistemini düzenler
Sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğu değerlendirilen aronya meyvesinin potansiyel olarak kabızlığa da iyi geldiği düşünülür.
- Böbrek-karaciğer hastalıklarını önleyebilir
Özellikle aronya suyunun hem böbrek hem de karaciğer fonksiyonunu iyileştirip böbrek ve karaciğer sağlığına iyi gelebileceği değerlendirilir.
- Antikanser etkisi söz konusudur
Aronya meyvesinde antioksidan özellikler, vücudu serbest radikallerin olası hasarından koruyarak özellikle kolon ve meme kanserine önleyicilik sağlayabileceğini ortaya koyar. Ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu da bir gerçektir.
- Bağırsak sağlığına faydalıdır
Aronya meyvesinin içindeki polifenoller, bağırsak mikrobiyotasının büyümesi konusunda uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu etki, aronyayı bağırsak sağlığına faydalı bir meyve yapar.
Aronya meyvesinin zararları;
Aronya meyvesi genellikle güvenle tüketilebilecek sağlıklı bir meyvedir. Tek dezavantaj olarak tadı sebebiyle ağız kuruluğuna sebep olabileceğidir. Bu sebeple aronya meyvesini yoğurt, smoothie ve meyve sularına ekleyerek tüketebilirsiniz.
Aronya meyvesinin faydaları hakkında sık sorulan sorular;
Aronya hangi hastalıklara iyi gelir?
Aronya meyvesi potansiyel olarak kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir meyvedir. Bununla birlikte diyabeti kontrol edebilen aronyanın soğuk algınlığı ve sinüzite karşı da bağışıklığı güçlendirir.
Aronya meyvesi nasıl tüketilir?
Yaş veya hastalık durumuna bağlı olarak günlük önerilen aronya miktarı konusunda net bir rakam verilmese de bir çay bardağına denk gelecek şekilde en fazla 20 adet aronya meyvesi tüketilebilir. Aronya meyvesi taze olarak tüketilebilmesinin yanında hem kurutulmuş bir şekilde hem de meyve suyu şeklinde tüketilebilir. Tadının keskin ve burukluğu ağız kuruluğuna yol açabileceği için meyve suyu olarak tüketilmesi önerilir. Bununla birlikte aronyanın kuru ya da yaş olarak çiğ hali herkesin damak tadına uygun olmayabilir. Bu nedenle aronyayı şu şekillerde tüketmek mümkündür:
- Aronya meyveleri ile birlikte çilek, ananas ve elma gibi meyveleri bir araya getirebilir ve smoothie hazırlayabilirsiniz.
- Kek ve kurabiyelerin içine aronya ekleyebilirsiniz.
- Reçellerinize ve tatlılarınıza farklı bir lezzet katmak için aronya kullanabilirsiniz.
- Aronya içeren çay ve kahveleri tüketebilirsiniz.
Aronya Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Sirke, uzun yıllardır sağlık açısından faydaları olduğu bilinen ve çeşitli meyvelerden yapılan bir meyve suyudur. Binlerce yıldır hem ilaç olarak hem de yemekleri tatlandırmak için kullanılan sirkenin mantar enfeksiyonundan diyabeti engellemeye kadar çeşitli faydalarının olabileceği bilinmektedir.
Aronya meyvesini de tıpkı pek çok meyve gibi sirke olarak bulmak mümkündür. Taze meyvelerin fermantasyon ile sirke haline gelmesiyle elde edilen aronya sirkesi, içinde aronyadaki tüm vitaminleri ve mineralleri bulundurur. Güçlü antioksidan etkileri bulunan aronyayı sirke olarak tükettiğinizde aronyanın sağlık üzerindeki faydalarından yararlanabilirsiniz.
Aronya sirkesini diğer sirkeler gibi salatalara veya mezelere ekleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca bir çay kaşığı sirkeyi suyla karıştırarak doğrudan içerek de tüketebilirsiniz.
Aronya Çayı Nasıl Yapılır?
Aronya meyvesinin faydalarından yararlanmak için meyveyi çay hazırlayarak da tüketebilirsiniz. Aronya çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekildedir:
- 3 çay kaşığı kuru aronya
- 250 ml su
Aronya çayı hazırlamak için öncelikle içme suyunu kaynatın. Ardından boş bir bardağa kuru aronyayı ekleyin. Kaynattığınız suyu bardağa dökün ve çayı 3-5 dakika demlenmeye bırakın. Çay demlendikten sonra aronyaları çıkarın ve isterseniz bal ile tatlandırın.