
Kiraz
Ekim 1, 2022
Kivi
Ekim 1, 2022Kişniş otu, beyaz renkte çiçekleri olan, yumuşak ve tüysüz bitkileri olan, 60 cm kadar boylanabilen, rutubetli yerlerde yetişen bir bitkidir. Sabit ve uçucu yağ, tanen, nişasta ve şeker içerir. Tohumları kurutularak baharat ve ilaç olarak kullanılan kişniş otunun, yaprakları ve kökleri de baharat olarak kullanılabilmektedir. Birçok hastalığın şifasında kullanılmaktadır.
Kişniş Otunun Faydaları
• Cinsel gücü ve isteği arttırıcı özelliği vardır.
• Sinirsel olan baş ağrılarını keser.
• Hazmı kolaylaştırır.
• Baş dönmesini engeller.
• Doğumu kolaylaştırır.
• Sindirim sistemini güçlendirir.
• Karın ağrılarını giderir.
• Aybaşı kanamalarını düzenler.
• Kusmayı ve isteğini önler.
• Kalbe güç ve kuvvet verir.
• Kalp çarpıntısını giderir.
• İştah açıcı özelliği vardır.
• Ağız yaralarına karşı faydalı gelir.
• Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir.
• Bağırsak gazlarını giderir.
Kişniş Otunun Kullanımı
Kişniş otu genellikle baharat olarak kullanıldığı gibi tohumları ezilip suda kaynatılarak çay yapılabilir. Bunun için 40 gr ezilmiş tohumu, 1 litre sıcak suyun içerisinde kaynatıp demlenmesini bekleyiniz. Demini aldıktan sonra kullanıma hazırlayabilirsiniz.
Kişniş Nasıl Kullanılır?
Kişniş tohumları, topraksı ve narenciyeli bir tat profiline sahiptir. Yaprakları ve tohumları olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilen bir bitkidir.
Yaprakları genellikle taze olarak veya kurutulmuş halde kullanılırken, tohumları da bütün veya öğütülmüş olarak kullanılabilir.
Kişniş Hangi Yemeklere Konur?
Yaprakları genellikle çeşitli yemeklerin içine doğranarak veya garnitür olarak kullanılırken, tohumları daha çok baharat olarak kullanılır.
Çorbalar, pilavlar, et ve tavuk yemekleri, salatalar, soslar ve mezeler gibi birçok farklı yemeğin içinde veya üzerinde kullanılabilir. Ayrıca, çay ve içeceklerde de bazen kişniş kullanılır.
Kişnişi Nasıl Tüketmeliyiz?
Kişniş, çeşitli yemeklerde ve tariflerde kullanılabilen çok yönlü bir bitkidir. Fasulye yemeği gibi klasik yemeklerden, yoğurtlu çorbaların vazgeçilmezi olmaya kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir. Ayrıca turşuların ve hamur işlerinin içinde sık sık karşımıza çıkar.
Kahvaltılarda da bal ile karıştırılarak veya tek başına kullanılarak tüketilebilir. Tavuk yemeklerinden sakatat lezzetlerine, hatta patates yemeklerine kadar birçok farklı tarifte kişniş kullanılabilir.
Ayrıca salata üzerine serpilerek de lezzet katması mümkündür.
Kişniş Çayının Faydaları
Kişnişin stresi azalttığı ve vücuda rahatlama hissi verdiği düşünülür. Mide bulantısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabileceği söylenir.
Uyku sorunu yaşayanlar için uyku düzenini destekleyebilir. Ayrıca iştah açıcı etkisiyle yeme problemi olanlara yemeklerine eklemeleri veya çayını içmeleri önerilebilir.
Kişniş Tohumu Nasıl Kullanılır?
Kişniş tohumunun lifli yapısı dikkat çekmektedir. Zayıflamaya ve formunuzun korunmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, düzenli olarak kişniş tohumu çayı içmek faydalı olabilir. Ancak genel olarak kişniş, baharat olarak tüketilir.
Birçok kişi, tohum halindeki kişnişi doğrudan yemeklerine veya turşularına eklerken, bazıları öğütülmüş kişnişi tercih eder. Kişniş tohumu, et ve tavuk yemeklerine lezzet katar ve aynı zamanda nohut, fasulye gibi kuru gıdalara da ekleyebilirsiniz.
Kişnişin tadını beğenmiyorsanız, haşlanmış kişniş tohumlarını yoğurda veya bala ekleyerek günlük olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca, diğer mevsimlik yeşilliklerle birlikte salatalarda kullanılabilen kişniş tohumu, özellikle kış aylarında çay olarak tercih edilir.
Kişniş Kansızlığa İyi Gelir mi?
Eğer kendinizi sürekli yorgun, bitkin veya moraliniz bozuk hissediyorsanız, kişniş size yardımcı olabilir. İçeriğinde bulunan yüksek demir sayesinde, kansızlık, halsizlik veya depresyon gibi sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Kişnişin faydaları arasında demir eksikliğini giderme ve kan yapımını destekleme gibi özellikler bulunabilir.
Kişniş Tansiyonu Yükseltir mi?
Kişniş, kalp sağlığını destekleyen bir baharattır. Bazı hayvan ve tüp çalışmaları, kişnişin yüksek tansiyon ve kötü kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, kişnişin düzenli olarak tüketilmesi kalp sağlığını korumak için önemli olabilir.