Susam
Ekim 2, 2022Şebboy
Ekim 2, 2022Şahtere Otu, Faydaları ve Zararları
Şahterenin bilinmekte olan isimleri: Sarılık Otu, Şahterec, Fumaria, Fumeterre’dir. Şahteregiller familyasından çok parçalı yapraklı, ufak, düzenli olmayan, beyaza yakın ya da pembe renginde çiçekleri bulunan otsu bir bitki cinsi olan şahtere bitkisinin 50’ye yakın türü bulunmaktadır. Bu türlerden en değerlilerinden biri olan tıbbi şahtere Türkiye’de yetişmektedir. Tıbbi şahtere yol kenarlarında denk gelinen 20 ila 60 santim boyunda olan bir yıllık otsu bir bitki çeşididir. Yaprakları mavimsi-yeşil; çiçekleri ise mor renktedir.
Bitkinin içerisinde tanen, şeker, fumarin ile fumar asidi bulunur. Bu otun anavatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın Türkiye, Horasan ile Türkistan bölgeleri olan bitki çağımızda Kuzey Amerika ile Avustralya’da da yetişir. Şahtere otu toplanarak gölgede kurutulur ve kullanılır. Şahtere otu mideye dost olan bir bitkidir.
Sürekli olarak kabızlık sorunu yaşayanlar için kullanılması uygundur. Yüksek dozda kullanıldığı zaman müshil etkisi yaratır ve idrar söktürücü özellik göstermektedir. Kabızlık tedavisinde kullanıldığı zaman bu etkilerinden ötürü mide ağrısına da yol açabilir.
Toplanma zamanı Mayıs ayından Ekim ayına kadar devam eder. Bu bitkinin hepsi aynı şekilde kurutulmamaktadır. Yaprakları, çiçekleri ve kökleri ayrı ayrı kurutulmaktadır. Bağırsak tembelliği problemi olan kişilerde düzenli tüketildiğinde bu hastalığın tedavisine yardımcı olur.
Şahtere Otunun Faydaları
- Safra salgılarını arttırır. Safra kesesi problemlerinin tedavisi için kullanılır.
- Deri hastalıkları konusunda iyileştirici etkisi bulunur. Kaşıntı gibi durumlarda da kullanılabilir.
- Damar sertliğinin tedavisinde de kullanılmaktadır.
- Karaciğer vücutta yer alan tüm toksinleri toplayan ve vücuttan atılmasına yardımcı olan bir organdır ve safra ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Şahtere otu vücudu terletip toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Bundan dolayı karaciğer sağlığının korunması açısından da faydalıdır.
- Uygun dozlarda kullanıldığı zaman mide ağrısı sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
- Sedef hastalığının tedavisi için de kullanılır.
- Yüz ve vücutta meydana gelen sivilcelerin tedavisi için de kullanılabilir.
- Demlenmiş soğutulmuş şahtere çayı tonik şekilde kullanılabilir.
- Şahtere otunun bir başka özelliği de kepek önleyici özelliği olmasıdır.
- Hemoroit yani basur tedavisi için de kullanılır.
- Yüksek tansiyonu düşürücü özelliği bulunur.
- Kan ve böbreklerin temizlenmesinde yardımcı olur.
- Yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Egzama tedavisi için şahtere otu kekik ile beraber demlenerek kullanılabilir. Bal ile tatlandırılıp soğuduktan sonra içildiği zaman düzenli kullanımda tedavi edici özelliği görülür.
- Karaciğer tıkanıklığı probleminde şahtere otu ile beraber demlenen ayrık otuna yine bal ilave edilerek tatlandırıldıktan sonra soğuk olarak tüketilebilir.
- Gözde meydana gelen çapaklanma sorununda şahtere otundan demlenmiş olan çay ile gözlere pansuman yapılır. Bu sırada otun güzelce süzülmesi gerekir.
Şahtere Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Şahtere otundan çay hazırlamak için; şahtere otunun yapraklarını ya da toprak üstünde olan bölümünün hepsini, kurutmanız gerekir. Kuruttuğunuz bu bitkiyi, sıcak su ile haşlayabilirsiniz ya da merhem olarak da kullanabilirsiniz.Şahtere otunun kendisinin çok yararlı olmasının nedeni, öz suyunun çok faydalı olmasından kaynaklanır.
Bu faydalı otun öz suyunu, ekstra olarak cilt problemlerinde de kullanabilirsiniz. 4-5 dakika kadar kaynatmış olduğunuz suyu ile saçlarınızı yıkadığınız zaman kepeklerinizden büyük oranda kurtulursunuz. Bu bitkiyi alışkanlık haline getirerek kullanmamanız gerekir. Yarım litre suda 1 çorba kaşığı kadarını 5 dakika kadar kaynatmanız yeterli olur. Günde en fazla 4 kere olmak üzere ve 1 çay bardağı ölçüsünü aşmayacak şekilde içilmesi uygun olur.
Şahtere Otunun Zararları
Şahtere otunun bilinmekte olan büyük bir zararı yoktur. Fakat gebe olan kadınların doktor kontrolünde kullanması tavsiye edilmektedir. Bu otu tavsiye edilen miktarda ve tavsiye edilen şekilde kullanınız. Aşırı kullanımdan uzak durun.
Şahtere Bitkisi Nasıl Tüketilmelidir?
Şahtere Otunun yaprakları veya bitkinin toprak üstü bölümlerinin hepsi kurutulduktan sonra sıcak suda haşlanıp çay ya da merhem olarak kullanılabilir. Bitkinin özsuyu haricen cilt problemlerine karşı da kullanılmaktadır. 4 ya da 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra meydana gelen bu su ile saçlar yıkandığı zaman kepeği gidermeye de faydası olur. Cilt sorunlarına karşı da yararlıdır. Bitkiden 1 çorba kaşığı 0,5 it. suda 5 dakika kaynatılır. Günde 4 kere yemeklerden önce birer çay bardağı alınır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Şahtere otunu çok abartı olmayan ölçülerde ve tarife uygun olarak kullanmanız gerekir. Ve hiçbir şekilde alışkanlık haline getirmemeniz gerekir.