Karabaş Otu
Eylül 30, 2022Karanfil
Eylül 30, 2022Karabiber, lezzeti ve faydaları nedeniyle dünya mutfağında en yaygın kullanılan baharatlardan biridir. Piper nigrum asmasında yetişir. Kurutulmuş karabiber tanelerinin öğütülmesiyle elde edilir. Karabiber, “Baharatların kralı” olarak kabul edilir. Faydaları nedeniyle antik Ayurveda tıbbında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Pek çok vitamin ve mineral içerir. Ayrıca antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle hastalıklara karşı koruyucudur.
Karabiber öksürüğe iyi gelir mi?
Karabiber, öksürüğün çabuk geçmesine yardımcı olur. Özellikle çay olarak bal ile birlikte tüketilmesi öksürüğü hafifletebilir. Soğuk algınlığına iyi gelir.
Karabiberin özellikleri
Karabiberin içerdiği vitamin ve mineraller
Karabiber, hem lezzetli bir baharattır hem de besin değeri çok yüksek olan şifalı bir bitkidir. Antioksidan ile birlikte bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Öğütülmüş bir çay kaşığı karabiberin kalori miktarı yaklaşık 5.77’dir. Sağlığa pek çok faydası bulunan karabiber, vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. A vitamini, B vitamini, E vitamini ve K vitamini, ek olarak kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, manganez ve selenyum içerir.
Karabiberin faydaları
Karabiberin sağlık üzerinde olumlu pek çok etkisi bulunur. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Ciltteki deformasyonu ve kırışıklıkları önler
- Detoks etkisi vardır
- Bağırsakları ve mideyi temizler
- Kanseri önlemede etkilidir
- Kalp ve damar sağlığını korur
- Yüksek tansiyona iyi gelir
- Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir
- Kabızlık sorununu çözer
Karabiberin öksürüğe faydaları
Antibakteriyel özellikleri olan karabiber enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürükten kurtulmayı kolaylaştırır. Bir miktar balı, öğütülmüş karabiber ile karıştırıp tüketmek öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir. Ilık suya biraz okaliptüs yağı ile birlikte karabiber ekleyip buharını teneffüs etmek de göğüs tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir.
Karabiberin sindirim sistemine faydaları
Hayvanlarda yapılan bazı çalışmalar, karabiberin sindirim sistemindeki kas spazmlarını engellediğini ve gıdaların sindirimini yavaşlatarak ishali önleyebileceğini göstermiştir. Güçlü antioksidan aktiviteye sahip olan karabiber, besinlerin ve faydalı bileşiklerin emilimini arttırarak sindirim sistemini destekler.
Karabiber iltihaba iyi gelir mi?
Karabiberin ana aktif bileşiği olan piperin, güçlü bir iltihap önleyicidir. Artritli fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, piperinin eklem şişmesi ve kan iltihabı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, astım ve mevsimsel alerjilerin neden olduğu solunum yollarındaki iltihabı da gerilettiği saptanmıştır. Bununla birlikte, karabiber ve piperinin anti-inflamatuar etkileri insanlarda henüz tam kanıtlanamamıştır.
Karabiberin kalp sağlığına faydaları
Karabiber, içerisindeki piperin maddesi, doğal bir alkaloiddir ve kalp sağlığı için faydalıdır. Ateroskleroz (damar sertliği), kardiyovasküler hastalık ve nörolojik durumlar gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Serbest radikallerin yol açacağı hasarları önleyerek kalp sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir.
Karabiber kansere karşı koruyucu mudur?
Araştırmacılar, karabiberdeki piperin maddesinin, kanserin gelişmesine karşı koruyucu özellikleri olabileceğini gösteriyor. Bazı laboratuvar çalışmaları, piperinin meme, prostat ve kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığını göstermiştir. Başka bir çalışmada, piperinin, meme kanseri gelişmesine karşı koruyucu olabileceği ileri sürülmüştür. Ancak kanser tedavisi sürecine etkisi tam bilinmemektedir.
Karabiber nasıl kullanılır?
Karabiber, neredeyse tüm yemek tariflerinde bulunabilir. Kırmızı ve beyaz etlerde, sebze yemeklerinde, pilav ve makarna çeşitleri gibi pek çok alanda karabiber kullanılabilir. Yemeklerde tercih edilmesinin yanı sıra, karabiber çayı da çok faydalıdır; ayrıca karabiber yağının da geniş bir kullanım alanı vardır.
Karabiber ne yoğunlukta kullanılabilir?
Karabiberi her gün tüketebilirsiniz. Fakat aşırı kullanımda midenizi rahatsız edebilir. Önerilen kullanım dozu, bir çay kaşığının sekizde biri kadardır.
Kimler karabiber kullanmamalı?
Karabiberde bulunan Piperin maddesi çok güçlüdür; bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve ilaçların aşırı yüksek emilimine neden olabilir. Bu nedenle düzenli ilaç kullanan kişiler, karabiber alımını artırmadan veya piperin takviyesi almadan önce bir doktora danışmalıdır.
Karabiber çayı nasıl yapılır?
Karabiber çayı hazırlamak çok kolaydır. Bunun için 5-6 adet tane karabiber, 1-2 adet karanfil, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı zencefil kullanmak gerekir. Ayrıca bal ve limon suyu da eklenebilir. Bu malzemeleri bir demliğe üzerine kaynar su ekleyip 10-15 dakika kadar bekletin. Çayınızı süzdükten sonra bal ve limon suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Limonlu karabiber çayı
Limonlu karabiber çayı yapmak için 1 adet limon, 3 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı bal gerekir. Limonu dilimleyip bir demliğe kuru nane ile birlikte koyun. Üzerine kaynayan suyu ekleyin. 15 dakika demlendirin, bal ekleyebilirsiniz.
Ballı karabiber çayı
Ballı karabiber çayı için; 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile karıştırılır. Karışımın üzerine kaynar su dökülerek 10 dakika kadar demlendirilir. Demlenen çay süzülerek içilebilir.
Karabiber çayının faydaları
Karabiber çayının sağlık için pek çok faydası vardır. İştahsızlık, gaz sorunları, ishal gibi problemlere iyi gelir. Ayrıca midedeki hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır. İçerisindeki piperin maddesi ile güçlü bir antioksidandır ve serbest radikalleri azaltır. Buna ek olarak vitamin ve mineral deposu olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle, soğuk algınlığı, öksürük ve solunum yolu sorunlarını hafifletme özelliği vardır. Ayrıca adet ağrılarına iyi gelir.
Karabiber yağının faydaları
Karabiber yağının pek çok faydası bulunur. Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir. Ağrı kesici özelliği vardır. Karabiber yağı, iltihap ve spazm önleyicidir. Anksiyete ve kaygıyı azalttığı bilinmektedir. Detoks etkisi vardır ve zayıflamaya yardımcı olur. Antibakteriyel özelliği ile mikroplara karşı korur. Sindirime yardımcı olur ve cilt için faydalıdır.
Karabiber yağı nasıl kullanılır
Çok sayıda faydası bulunan karabiber yağının çeşitli kullanım biçimleri vardır:
- Kas ağrılarınızı azaltmak için ağrıyan bölgeye sürülebilir
- Hazmı kolaylaştırması için birkaç damla içilebilir
- Kireçlenme, gut ve romatizma ağrılarını hafifletmek için sorunlu bölgelere sürebilirsiniz.
- Bir bardak suya 2-3 damla karabiber yağı ekleyerek günlük detoks yapabilirsiniz.
- Solunum sıkıntısını gidermek için karabiber yağını koklayabilir ya da suya birkaç damla koyarak içebilirsiniz. Aynı yöntemi sigara bırakmak içinde kullanabilirsiniz.
Karabiberin zararları
Karabiberin bilinen bir zararı yoktur. Ancak çok fazla karabiber tüketmek midenizi rahatsız edebilir. Mideyi tahriş edebilir, ekşime veya hazımsızlık hissine neden olabilir. Bazı ilaçların emilimini azaltmak ya da arttırmak gibi etkileri olabileceği için düzenli ilaç kullananların az tüketmesi gerekir. Hastalığı olanlar doktora danışarak tüketmelidir.