Hayıt Otu
Eylül 30, 2022Hodan
Eylül 30, 2022Hindistan Cevizinin Faydaları
Hindistan cevizi yaklaşık 4000 yıl önce keşfedilmiş tropik bir meyvedir. Sert bir yapıya sahip olan meyvenin aroması ise hafif tatlıdır. Bu lezzetli meyveyi dış kabuğunu soyduktan sonra dilimleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca Hindistan cevizi sütü, yağı ya da kreması olarak da kullanılabilir.
Hindistan Cevizinin İnanılmaz 7 Faydası
Zengin besin değerleriyle bilinen Hindistan cevizinin önemli bir kısmı sağlıklı yağlardan oluşur. Düşük karbonhidrat ve şeker değerine sahip olan meyve sayesinde ihtiyaç duyduğunuz vitaminlerin ve minerallerin önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz. Hindistan cevizinin faydalarına birlikte bakmaya ne dersiniz?
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Hindistan cevizinin içeriğinde yer alan sağlıklı yağlar olarak da bilinen monogliseritler ve yağ asitleri doğal antibiyotik görevi görür. Lilavati Hospital and Research Centre and Bhatia Hospital tarafından yapılan araştırma, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de ortaya koymuştur.
İçeriğinde yer alan piridoksin, float ve tiamin vücudun enfeksiyonlarda savaşırken daha dirençli olmasını sağlar. Hindistan cevizinin içeriğinde yer alan laurik asit ile monolaurin ise parçalandıktan sonra vücuttaki viral maddelere bağlanarak bu maddelerin yok edilmesine yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde bağışıklık sisteminin antiinflamatuar açıdan güçlenmesini sağlar.
Kolesterol Seviyesini Dengeler
European Journal of Clinical Nutrition yapılan geniş kapsamlı bir çalışma sonucunda Hindistan cevizinin kötü kolesterol ve kandaki trigliserit seviyesini düşürürken iyi kolesterolü yükselttiği görülmüştür.
4 hafta boyunca aynı beslenme programını uygulayan deneklerin bir kısmı ekstra olarak Hindistan cevizi tüketmiştir. 1 ayın sonunda Hindistan cevizi tüketen katılımcıların HDL değerleri daha düşük çıkmıştır.
Stresi Azaltmaya Yardımcı Olur
Hindistan cevizi, stres ve anksiyeteye karşı oldukça etkili bir meyvedir. Tek başına bir tedavi olmasa da psikolojik durumunuzun değişmesine yardımcı olabilir. Öğünlere ekleyerek düzenli olarak tüketeceğiniz Hindistan cevizinin yatıştırıcı etkisi bulunur. Ayrıca Hindistan cevizi yağı kullanarak masaj yaptırabilir ya da doğrudan başınıza uygulayarak gevşeyebilirsiniz.
Cilde Güzellik ve Canlılık Verir
Hindistan cevizinin cilde parlaklık verme ve yaşlanmaya bağlı etkileri yavaşlatma özelliği bulunur. İçeriğindeki yüksek antioksidan miktarı sayesinde güneşin zararlı etkilerine karşı bir bariyer oluşturur. Ayrıca siyah noktalara karşı etkilidir. Gözeneklerinizin temizlenmesine ve sıkılaşmasına yardımcı olur.
Yüksek nemlendirme etkisi ise ciltteki kuruluğu engeller ve kuruluktan kaynaklı kırışık oluşumu, pullanma gibi sorunların önüne geçer.
İdrar Söktürücü Özelliği Bulunmaktadır
Hindistan cevizinin içeriğindeki potasyum ve magnezyum böbrekler için oldukça faydalıdır. Bu sayede idrar söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca idrar yolları iltihaplanması için de faydalıdır.
Hindistan cevizini yedikten sonra bol su içtiğiniz takdirde ise vücudunuzdaki ödemleri çok daha kolay atabilirsiniz.
Kilo Vermede Yardımcı Olur
Kilo vermek ya da formunuzu korumak istiyorsanız beslenme programınıza Hindistan cevizi eklemeyi düşünebilirsiniz. İçeriğindeki orta zincirli yağlar, metabolizmanızı hızlandıracağından hiçbir şey yapmasanız dahi gün içerisinde daha fazla kalori harcamış olursunuz. Ayrıca sindirim sisteminiz daha sağlıklı çalışacağından diyet döneminde sıklıkla yaşanan kronik kabızlık sorunuyla da karşılaşmazsınız.
Diyabet hastalarının da rahatlıkla Hindistan cevizi tükenilmesini sağlayan kan şekerini dengeleme özelliği ise ani açlık krizlerinin önüne geçebilir. Bu sayede gün içerisinde daha az kalori almanızı sağlayarak kilo vermenizi kolaylaştırır.
Kansere Karşı Koruyucudur
Yapılan araştırmalar Hindistan cevizi faydaları arasında kansere karşı koruyucu olmasının da yer aldığını göstermiştir. Hindistan cevizinin içeriğinde fenolik adı verilen antioksidan madde bulunur. Bu madde hücreleri hasarlara karşı korur. Salisilik asit, kafeik asit ve gallik asit ise hücrelerinize zarar verebilecek serbest radikallerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Böylece kansere yakalanma riskini azaltır. Ayrıca kemoterapi kaynaklı yan etkileri de minimuma indirdiği görülmüştür.
Son yıllarda Hindistan cevizi yağının faydaları ön plandaydı ve bizler de menümüzde bu yeni keşfettiğimiz yağa yer vermeye başladık. Ancak geçenlerde Harvard’lı bir profesörün “Hindistan cevizi yağı saf zehirdir” açıklamasıyla akıllar karıştı. Peki, Hindistan cevizi yağı söylendiği kadar zararlı mı?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Bir beslenme uzmanı olarak hiçbir besini tek başına mucize veya zehir olarak değerlendirmemeye çalışıyorum. Bu sebeple sizlere Hindistan cevizi yağının hem faydaları hem de zararları hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim. Önce olumludan taraflarından başlayalım.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ FAYDALARI
- Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri (MCFA)’nin en önemli kaynaklarından birisidir. Bu yağ asitleri metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir çünkü miristik ve laurik asit gibi doymuş yağlar karaciğerde işlenerek enerjiye dönüşümü sağlar. Yağ hücresi olarak nadiren depolanan Hindistan cevizi yağı, et ve peynirdeki yağ asitlerine benzemezler. Bu asitler yağa dönüşemediği için aşırı miktarda tüketilmediğinde metabolizmayı hızlandırarak, kilo verme sürecine olumlu katkıda bulunur.
- Antifungal ve antibakteriyel özelliği olan Hindistan cevizi yağı ağızdaki zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
- Emziren anneler için çok önemlidir çünkü annenin emzirme sürecinde tükettiği besinler sütünü birincil dereceden etkiler. Özellikle annenin tükettiği yağların asitleri süte geçer. Bu nedenle yağ asitleri yönünden zengin olan Hindistan cevizi yağı, bebeğin büyüme ve gelişmesine olumlu katkıda bulunur.
- Laurik asit içeren Hindistan cevizi yağı bu sağlıklı yağlar yoluyla mide rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etki gösterir.
- Yapılan çalışmalar sonucunda Hindistan cevizi yağının HDL (iyi huylu kolesterol)‘i yükselttiği gözlemlenmiştir.
- İyi bir antioksidan kaynağı olan Hindistan cevizi yağı, hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
- Ayrıca; Kan basıncının dengeli olmasına yardımcı olur, Yağ oluşumunu yavaşlatır, Kontrollü tüketildiğinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur, Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur, İştah kontrolüne yardımcı olur.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ ZARARLARI
- Hindistan cevizinin fazla tüketimi, bağırsaktaki zararlı bakterileri öldürdüğü için ishale sebep olabilir.
- Özellikle cildi normalden daha yağlı olan kişilerde sivilcelenmeye sebep olabilir. Aslında içerisinde bulunan laurik asit, sivilceye sebep olan bakterileri öldürme özelliğine sahiptir ancak bu durum cilt aşırı yağlıysa tersi durum oluşabilir.
- Hindistan cevizi yağı, bitkisel kökenli olmasına rağmen hayvansal kaynaklı yağlar gibi doymuş yağ içerir. Bu nedenle tüketim miktarı ve sıklığı kontrol altına alınmalıdır. Fazla tüketim sonucu kolesterolü yükseltir ve kalp damar hastalıkları riskini artırır. Özellikle yapılan son çalışmalarda Hindistan cevizi yağının hem iyi hem de kötü huylu kolesterolü yükselttiği gözlemlenmiştir.
- Früktoz emilimi konusunda sıkıntı yaşayan bireylerde bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Hindistan cevizinin kendisinde früktoz bulunmaz ancak Hindistan cevizi yağı bulunan besinlerde yüksek miktarda früktoz kullanılabilir. Bu nedenle etiket okumayı ihmal etmeyin.
- Özellikle alerjik bünyeye sahip olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Alerji belirtileri; bulantı, kusma, egzama, ishal, anaflaksi olabilir.
- Hipotiroid olan çocuklarda, tiroit bezinin yanlış çalışmasına sebep olabilir. Bu nedenle doktora danışarak tüketimine karar verilmelidir. Tüketim miktarı ve kandaki tiroit antikorları düzenli olarak kontrol edilmelidir.
- Yukarıda da belirttiğim gibi doymuş yağ oranı yüksek olan Hindistan cevizi yağı kalbe zarar verebilir. Çünkü içerisinde bulunan doymamış yağ miktarı doymuş yağın zararlı etkisini azaltacak kadar fazla değildir.
- Hindistan cevizi ile detoks yapanların baş ağrısı yaşayabileceği üzerinde durulmaktadır. Çünkü içerisindeki orta zincirli yağ asitleri, vücuttaki mantarları parçalar ve toksinler oluşur. Bu toksinler baş ağrısına sebep olabilir.
- Hindistan cevizi yağının ‘candida’ tedavisinde etkili olduğu düşünülse de, candida mantarlarının öldürülmesi kandaki toksin düzeyinin artmasına da sebep olabilir.
- En önemli detaylardan birisi Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri karaciğere taşınır ve burada enerjiye çevrilirler. Ancak bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızları problem yaratabilir. Bu durum karaciğeri baskı altına alabilir ve uzun dönemde bu organa zarar bile verebilir. Dolayısıyla karaciğer hastalığınız veya şekeriniz varsa orta zincirli yağ asitlerini tüketirken dikkatli davranmalısınız.