Mercimek
Kasım 20, 2024Pirinç (Beyaz ve Siyah)
Kasım 20, 2024Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; öz, kepek ve endosperm olarak 3 bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümüdür.
Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek, çinko, magnezyum, krom gibi mineralleri, diyet posasını, bazı fenolleri, fitatları ve selenyumu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitamini maddlerini içermektedir.
Mutfağımızda önemli bir yere sahip olan bulgur, pek çok farklı biçimde tüketilebilen bir besindir. Pilav ve çorba için çoğunlukla iri bulgur kullanılırken kısır ve salata gibi yemeklerde ince bulgur türünden yararlanılır. Aynı zamanda pişirme yöntemi doğrultusunda alınabilecek faydaların oranı değişiklik gösterebilir. Bu aşamada hem türlerinin hem de sundukları avantajların öğrenilmesi oldukça değerlidir.
Vitamin ve Mineral Deposu Bulgurun Faydaları
Deyim yerindeyse bulgurun faydaları saymakla bitmez. İlk olarak bilmeniz gereken ise karbonhidrat ve lif bakımından son derece zengin olduğudur. Aynı zamanda magnezyum, krom, kepek ve çinko içermesi, bulgurun önemini fazlasıyla arttırır. B12, fitatlar ve selenyum gibi içerikleri de sofralardaki yerini sağlamlaştıran özellikleri arasında yer alır. Bununla beraber bulgurun diğer faydalarını aşağıda inceleyebilirsiniz:
- Glisemik indeksinin düşük olması sayesinde kan şekeri dengesinin sağlanmasına yardımcı olabilir.
- Özellikle diyet programlarına bulguru dahil edenlerin daha uzun süre tok hissetmesi olasıdır.
- Diğer yandan sindirim sistemine yaptığı katkılar aracılığıyla kilo verilmesini hızlandırabilir.
- Folik asit içermesi hamileler ve anne karnındaki bebek için önemli ölçüde fayda sağlayabilir.
- Demir açısından destek veren bulgur saçın beslenmesine olanak tanıyabilir.
- Çinko, magnezyum ve folik asit katkıları sinir sisteminin daha sağlıklı çalışmasına imkân verebilir.
- Dokuların hem korunması hem de güçlenmesi hususunda yüksek düzeyde avantaj kazanılmasının önünü açabilir.
- Yüksek karbonhidrat oranı vücudun enerjisini artırabilir.
- Pirinç ve makarna gibi bakliyatlarla karıştırılması durumunda protein değeri yükselebilir.
- Selüloz ve minerallere sahip olması, besin emilimini hızlandırmasıyla beraber kabızlığı ortadan kaldırabilir.
- Bağırsak kanserinin önlenmesi noktasında önemli katkılarda bulunabilir.
- Üretim sırasında kullanılan teknikler küf oluşumunu engellerken aynı zamanda raf ömrünü uzatabilir.
Bu faydalara ek olarak doğru kullanım yöntemlerini uygulamanın ve aşırı miktarda tüketmemenin son derece önemli olduğunu da unutmamalısınız.
Türlerine Göre Bulgurun Faydaları
Bulgurun faydaları türleri arasında çoğunlukla benzerlik gösterir. Ancak çeşitlerinin içerikleri doğrultusunda özel etkilerinin olması mümkündür. Bu aşamada tüketim oranlarının yanı sıra mevcut sağlık durumunuz doğrultusunda etkileri farklı oranlarda hissedebileceğinizi de bilmelisiniz. Bulgurun çeşitlerine göre faydalarını ise aşağıda görebilirsiniz:
- Siyez bulguru faydaları arasında en çok göze çarpan özellik zengin lif kaynağı olmasıdır. Lif oranının yüksekliği sayesinde sindirimi ekstra kolay bir hale getirebilir.
- Siyez bulgurunun bir diğer faydası bağırsak hareketlerini teşvik etmesidir. Öte yandan sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olabilir.
- Antioksidan kaynağı olması ve kan şekerini kontrol altına alabilmesi siyez bulguru faydaları içerisinde oldukça önemlidir.
- Kolesterol seviyesini dengeleme ve kalp sağlığını destekleme olanakları de siyez bulgurunun ön plana çıkmasını sağlar.
- Firik bulguru faydaları için öncelikle belirtilmesi gereken mineral ve B vitamini bakımından zengin içeriğidir.
- Diyabet hastalarının beslenme planlamalarına glisemik indeksi düşüklüğü ile rahatlıkla eklenebilir.
- Firik bulguru B1 vitamini içeriği sayesinde çocuk ve bebeklerin beslenmesinde katkı sunabilir.
- Esmer bulgur faydaları ile bu besini tüketenlere önemli avantajlar kazandırabilir. Bağırsak rahatsızlıklarını önleme konusunda sağlığınızı güçlendirebilir.
- Esmer bulgurun sodyum içermesi kas ve sinir sistemlerinin sağlığını arttırabilir.
- B vitamini bakımından yüksek içeriği yağ yakımını hızlandırabilir. Bununla beraber tansiyonun dengelenmesinde de rol alabilir.
Bulgur türlerinin faydaları, kişiden kişiye değişebilen etkilere sahip olabilir. Özellikle tansiyon ve diyabet gibi belirli hastalıkları olanların kullanım aşamasında dikkatli davranmaları da gerekir. Rahatsızlıklarından kurtulmak ve yeni hastalıklara yakalanmamak için takviye şeklinde bulgur kullanmak istiyorsanız, ilk olarak hekiminizin yönlendirmelerini dinlemeniz çok önemlidir.
Doğal Besinler Arasında Bulgurun Faydaları
Bulgurun faydaları sayesinde günlük hayatınızda ihtiyacınız olan vitamin ve mineral oranını yüksek oranda karşılama şansına sahipsiniz. Aynı zamanda diyet ve sağlıklı beslenme programlarına ekleyeceğiniz bulgur yemekleri sayesinde karbonhidrat ihtiyacınızı da belirli bir oranda karşılamış olursunuz. Özellikle daha önce bahsettiğimiz gibi sindirimi kolay bulgur türlerini tercih ederek daha hafif ve fit hissetme şansınız bulunmaktadır.
Bulgur üretimi çok eskilere kadar giden bir besin olmasıyla birlikte Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıklıkla tüketilen bir yiyecektir. Sağlığa olan faydaları zamanla keşfedilen bulgur, modern dönemde de beslenme uzmanlarının araştırmaları neticesinde sağlıklı ürünler kategorisinde kendisine yer bulmayı başarır.
Sağlıklı Beslenmenin Anahtarı
Bulgurun faydaları günümüzde bilimsel araştırmalara da konu olur. Bu sayede sahip olduğu vitamin, mineral ve diğer iyi özellikleri kanıtlanmıştır. Tam buğdayın işlenmesiyle elde edilen bulgur, parçalanarak öğütülür. Böylelikle lif, protein ve mineraller bakımından çok daha zengin bir hale gelir. Belirtilen besin içerikleri sayesinde herhangi bir sağlık problemi olmayan her yaştan birey bulguru rahatlıkla tüketebilir.
Bulgur pilavı faydaları arasında yer alan uzun süre tok tutma özelliği sayesinde diyet menülerinin doyuruculuğu artar. Kan şekerinin daha geç ve yavaş yükselmesi, acıkma sürecinin daha dengeli olmasını sağlar. Özellikle şeker hastalarında görülen sindirim hassasiyetlerinde dikkatli tüketilmesi gerekir. Doktorunuzdan porsiyon miktarını ve ne sıklıkla tüketmenizin uygun olacağını mutlaka öğrenmelisiniz.
Bulgur faydaları arasında sayılan kalp sağlığına olumlu etkiler konusu da dikkat çekicidir. Düşük yağ oranına sahip olması nedeniyle kolesterol seviyelerinin dengelenmesine destek sunar. Bu sayede kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi bulunabilir. Ayrıca magnezyum ve potasyum minerallerini içinde bulundurması kan basıncının kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.
Bulguru Yıkamak Gerekir mi?
Bulgur üretim aşamalarında birtakım özel pişirme yöntemleri kullanılarak hazır hale getirilir. Yıkanarak kaynatıldıktan sonra ambalajlandığı için tekrar yıkanmasına gerek yoktur. Aynı zamanda pirinç gibi suda bekletilmesi de doğru değildir. Bulgurun sunmuş olduğu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak adına doğrudan yemeklerinize ekleyebilir ve öğünlerinizi hazırlayabilirsiniz.
Pirinç mi Daha Faydalı Bulgur mu?
Pirinç içerisinde bulunan etken maddeler sayesinde oldukça önemli besinler arasında yer alır. Doğru tüketilmesi durumunda birçok faydaya ulaşılabilir. Ancak bulgur besin değerleri dikkate alındığında pirinçten çok daha zengin içeriklere sahip olduğu görülür. Bulgurun pirinçten daha fazla demir ve protein gibi maddeleri içermesi de tercih sebeplerindendir. Ayrıca diyet programları için bulgur daha uygun bir besindir.
Akşam Bulgur Yemek Kilo Aldırır mı?
Bulgur yüksek oranda lif içerdiğinden bağırsakların nispeten daha hızlı çalışmasına katkıda bulunabilir. Bunun yanı sıra midede uzun süreler boyunca tokluk hissedilmesini sağlayabilir. Akşam veya daha erken saatlerde tüketilmesi fark etmeksizin düzenli bir şekilde yenmesi gerekir. Böylelikle hem kilo aldırmaz hem de sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine olanak tanıyabilir.
Bulgurun Zararı Var mı?
Bulgur genel olarak faydaları ile bilinen oldukça sağlıklı besinlerden biridir. Ancak bazı kişilerin bulgur tüketmesi çeşitli zararlara yol açabilir. Özellikle böbrekleri ile ilgili sağlık sorunu yaşayanların kontrollü bir tüketim yapması çok önemlidir. Aynı zamanda gluten içermesi çölyak hastaları için risk teşkil edebilir. Bu yüzden bir doktora danışmak son derece kıymetlidir.