Kudret narı
Ekim 1, 2022Kuşkonmaz
Ekim 1, 2022Kuşburnu nedir, halk arasında özellikle bitki çayı sevilerek tüketilen kuşburnu, grip ya da nezle gibi olası kış hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlamaktadır. Fakat kuşburnunun faydaları yalnızca bununla sınırlı kalmıyor. Kuşburnunun temel olarak solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Sonbahar-kış aylarında farklı şekillerde tüketilebilecek kuşburnu meyvesi, kalp damar hastalıklarından diyabete, mide rahatsızlıklarından soğuk algınlığına kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söylemek mümkün. Kuşburnunun faydaları özellikle sonbahar kış aylarında tüketildiğinde bağışıklık sistemine sağladığı fayda ile daha fazla önem kazanmaktadır.
Bir diğer adıyla yabani gül olarak bilinen kuşburnu; gülgiller familyasından, bir çalı bitkisinin meyvesidir. Kuşburnu meyvelerini Eylül ve Ekim aylarında verir ve meyveleri bu aylarda toplanır. Anavatanı ülkemiz olan bu meyve, kuşburnu marmelatı ve kuşburnu çayı şeklinde tüketilebilir.
Kuşburnunun faydaları, özellikle kuşburnu marmelatı, şeker katılmamış hali ile sağlık için oldukça faydalıdır. Anadolu’da taze ya da kurutulmuş olarak yenilirken ayrıca; kuşburnu kompostosu, kuşburnu reçeli, kuşburnu şerbeti, kuşburnu ezmesi ve kuşburnu pekmezi yapılarak da tüketilmektedir.
Kuşburnu, C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
Kuşburnunun Faydaları
Kuşburnunun faydaları, kuşburnu yüksek oranda likopen içermektedir. Yaygın olarak domateste bulunan likopen; tüketildiğinde antioksidan işlevi görür ve vücutta koruma sağladığı bilinmektedir. Kuşburnu, yüksek oranda antioksidan içermesinin dışında, yine yüksek oranda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kuşburnu, C vitamini eksikliğinden kaynaklı soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar başta olmak üzere, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu meyvesinin faydalarına detaylı olarak aşağıda sizler için yer verdik.
Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir
Kuşburnunun faydaları arasında dikkat çeken bir yönü de kalp ve damar sağlığı gibi vücutta hayati önem taşıyan organ ve işlevler için oldukça faydalı bir meyvedir. İçerdiği yüksek C vitamini değeri sayesinde damar yapısını korur, kanda oluşan basıncı düşürür. Ayrıca kanda oluşan kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olarak kalp damar yollarını iyileştirmeye yardımcı olur ve kalp sağlığını korur.
Kan Şekerini Düzenler
Kuşburnu, insülin duyarlılığını artırma, kan şekerini düzenleme gibi etkileri olan bir bitkidir. Bu sayede kuşburnu, insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeyi sağlarken, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bununla beraber kuşburnu, besinlerden alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına da yardımcı olmaktadır. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık sorununu da önler.
Mide Hastalıkları için Şifadır
Kuşburnu mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemine de oldukça faydalı bir meyvedir. Öyle ki; gastrit, ülser gibi midedeki pH dengesinin bozulması sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkların oluşumunun önüne geçer. Ayrıca kuşburnu, midede birçok hastalığa sebep olabilecek bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların oluşumunun önlenmesinde de yardımcıdır.
Ağrı ve İltihap Tedavisinde Yardımcıdır
Kuşburnu meyvesi tüketildiğinde, inflamasyon yani vücutta meydana gelebilecek iltihaplanma ya da eklemlerde oluşabilecek ağrıların tedavisinde etkili rol oynar. Bağışıklık sisteminin vücudu dışarıdan gelen etkilere karşı korumak amacıyla geliştirdiği bir çeşit savunma duvarı olan inflamasyonların, kuşburnunun faydaları sayesinde iyileşme sürecinin hızlanabildiği biliniyor.
Öksürüğe ve Gribal Enfeksiyonlara Karşı Destek Olur
Doğanın en zengin C vitamini ve antioksidan kaynaklarından biri olan kuşburnu, yüzyıllardır öksürük, soğuk algınlığı, grip ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi enfeksiyonlarla savaşmak için aktarlar tarafından kullanılmış bir bitki. Antioksidan özelliğe sahip C vitamininin, hem bakteriler hem de virüslerle savaşma konusunda tam bir şifa niteliği taşıdığı bilinmektedir.
Uzmanlara göre bir çay kaşığı kadar kuşburnu meyvesinin bir adet portakaldan iki kat daha fazla C vitamini sağladığı biliniyor.
Cildi Güzelleştirir
Kolajen cildin yenilenmesini ve elastikiyetini sağlayan bir proteindir. Kuşburnunda oldukça fazla bulunan A ve C vitamini ise vücutta, kolajen proteininin uyarılmasını arttırarak cildin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Cildin yaşlanmasını geciktirir, daha sıkı ve genç bir cilde sahip olmayı destekler.
Bağışıklık Sistemini Korumaya Yardımcı Olur
C vitamini tüketimi, bağışıklık sistemini dış etkilerden korumak adına sıklıkla uzmanlar tarafından öneriliyor. Kuşburnu meyvesi, içerdiği C vitamini sayesinde antioksidanlar, zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini dış etkilere karşı korumak amacıyla görünmez bir çember oluşturarak, vücudu koruma görevini üstleniyor. Yalnızca C vitamini de değil; kırmızı meyvelerde sıkça bulunan likopen, magnezyum, demir, A vitamini, B vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi çeşitli vitamin ve minerallerle bağışıklık sisteminin direncini artırıyor.
Boşaltım Sisteminde Etkilidir
Kuşburnu bitkisi, kabızlık gibi boşaltım sistemi şikâyeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı olmaktadır. Kuşburnu meyvesinin içerdiği lifler sindirim sistemine yardımcı olduğu gibi, boşaltım sistemine de yardımcı olarak, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına etki eder. Kuşburnu düzenli tüketimi dahilinde kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır.
Kuşburnu Tüketildiğinde Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?
Her besinde olduğu gibi kuşburnu meyvesinin de aşırı tüketimi sağlığa etkisini olumsuza çevirecektir. Kuşburnunun aşırı tüketilmesi sebebiyle oluşabilecek bazı belirtiler arasında; bulantı ve kusma, midede yanma ve kramp, baş ağrıları, uykusuzluk gibi kişiden kişiye değişebilecek yan etkilere sebep olabilir.
Eğer fazla kuşburnu tüketirseniz böbrekte taş oluşma ihtimali mümkündür.
Bazı hassas bünyelerde, kuşburnu alerjik belirtilere neden olabilmektedir.
Şeker hastalığı olanlar kuşburnunu düzenli bir şekilde tüketmeden önce kullandıkları ilaçların kuşburnu ile herhangi bir tepkime oluşumuna sebebiyet vermeyeceğinden emin olmaları gerekmektedir. Ciddi tıbbi durumu olanlar hekimlerine başvurarak kuşburnu meyvesini tüketmelidirler.
Hamilelerin ya da emzirme döneminde olanların düzenli bir şekilde kuşburnu meyvesi tüketmeden önce hekimlerine danışmaları önerilir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kuşburnu Çayı Nasıl Demlenir? Sorusunun cevabını sizler için yanıtladık:
Kuşburnu Çayı Tarifi
Kuşburnu çayı hazırlamak için fazla zahmet etmenize gerek yok. İsterseniz kurutulmuş kuşburnu meyvesi ya da dondurulmuş kuşburnu ve taze kuşburnu meyvesi alternatifleri ile çayınızı hazırlayabilirsiniz. Fakat meyvenin kurutulmuş halini bulmanız daha kolay olacaktır.
Kuşburnu meyvesini önce yıkamanız gerekiyor. Böylece aromasını suya daha iyi verecektir. Yıkadıktan sonra kaç kişilik yapacaksanız, kişi başına bir fincana iki çay kaşığı kuşburnu tekabül edecek şekilde, bir kap kacak içerisine koyun ve ocakta kaynamaya bırakın.
Yaklaşık 10 dakika kaynattığınız çayın dinlenmesi için bir kenara alabilirsiniz. Meyve kırmızı rengini ve aromasını suya yeterince vermiş olacaktır. Önemli bir nokta: Çayınızı fazla kaynatıp meyvenin içerdiği vitamin ve minerallerin ölmesine izin vermeyin.
Tercihe göre çayınızın içine kuşburnu meyvesinin yapraklarını katabilir; elma, tarçın kabuğu, karanfil, zencefil ya da hibiskus gibi bitkiler katarak kuşburnu çayınızı bir kış çayına dönüştürüp, zenginleştirebilirsiniz. Dilerseniz, şeker ya da bal katarak kuşburnu çayını tatlandırabilirsiniz.